kopfoto

Laura Hoek

koe

Schilderen en tekenen in Gambia: portret en model

            

Bewoners van West Afrika zijn een lust voor het oog en een inspiratiebron voor kunstenaars. Mannen en vrouwen, jongens en meisjes; ze ogen vitaal en trots, kleurrijk en mooi! We gaan ze schetsen en schilderen, op de markt of bij de visafslag, tijdens een opzwepende dans of in de stilte van ons Afrikaanse atelier. Daarvoor biedt SOFORAL in samenwerking met beeldend kunstenaar/docente Laura Hoek de culturele rondreis ‘Portret- en modeltekenen in Gambia’ aan.

 

Dit reizend atelier is met name geschikt voor kunstenaars en enthousiaste amateurs, die een nieuwe uitdaging zoeken, intensief willen werken en vorderingen willen maken in hun artistieke loopbaan. In de ochtenden werken we gestructureerd en onder leiding van deze ervaren docente aan het verbeteren van ‘de kneepjes van het vak’ van het ambachtelijke en artistieke portretteren. We hebben steeds levende, karakteristieke modellen tot onze beschikking. ’s Middags kunnen we vrij verder werken, het dorp in gaan of rust nemen. Dagelijks bespreken we het werk, bepalen we de volgende stappen en is er individueel advies mogelijk op artistiek terrein. We zorgen natuurlijk dat ook de cultuur ruim aan bod komt.

SOFORAL heeft ‘together we can’ hoog in het vaandel. Daarom zullen er een aantal Afrikaanse kunstenaars uit Berending met ons mee werken. We willen hen principes van onze kunstcultuur bij brengen en gebruik laten maken van kwalitatieve materialen. We verwachten echter ook geïnspireerd te worden door hun manier van kijken en verbeelden.

 

We bieden je deze begeleide reis aan op basis van volpension. Ver weg van het massa toerisme verblijven we op Soforal Lodge in Berending. Ze is op Afrikaanse leest geschoeid, eenvoudig en hygiënisch. We staan zoveel mogelijk in direct contact met de lokale bevolking. Mede om die reden beperken we het reisgezelschap tot maximaal 12 deelnemers.

 

Het programma bestaat uit twee delen. De eerste week is gericht op de culturele kennismaking en culturele uitwisseling. De tweede week is meer gericht op de individuele verdieping van de cursist en het werken op locatie.

Het programma is dusdanig opgesteld dat het goed mogelijk is om een week deel te nemen.

Reisdata:

21 - 28 februari 2014 : 1235,-

21 februari - 7 maart 2014 : 1685,-
(onder voorbehoud van vliegschema’s in die periode; kan enkele dagen verschillen)
Reisgezelschap maximaal 12 deelnemers.
Docenten Laura Hoek
Reisbegeleiding Reisleider Wim van Heeswijk
Afrikaanse gids Bubacar Camara

voor meer informatie: www.soforal.nl

 

Een paar uitgangspunten bij mijn lesgeven algemeen:

 • Ik besteed veel aandacht aan de individuele kwaliteiten en ontwikkelingen van iedere cursist

 • Techniek staat in dienst van het beeld. Alle technieken zijn mogelijk, ik ben alleen niet zo goed bekend met de grafische technieken. ( behalve zeefdruk )

 • ik bespreek de lessen altijd na, zodat de ontwikkelingen van ieder individu ook gezamenlijk gevolgd wordt. Je leert immers ook veel van het proces van een ander.

 • ik houd er van om mijn cursisten af en toe in het diepe te gooien, dat wil zeggen: kleine opdrachten te geven die niet precies in het werkpatroon vallen. Dat is vooral bedoeld om niet in de comfortzone te blijven en een stap verder te komen. De uitdaging per cursist opzoeken.

 • tijdens mijn ‘model- en portretlessen’ is het onderwerp natuurlijk al bepaald, maar de cursist heeft de mogelijkheid tot eigen visie. Tijdens mijn lessen ‘vrij schilderen’ heeft iedereen zijn eigen doelstelling of onderwerp en ondersteun ik de cursist in zijn ontwikkeling. Of dat nu een beginnend cursist is die de perspectiefregels wil leren, of een ervaren cursist die graag het abstract schilderen op een hoger niveau wil brengen.


  In Gambia is het hoofdonderwerp het Afrikaanse model/portret.
  In de eerste week zullen Afrikaanse kunstenaars mee gaan doen met de lessen. De lessen zullen in de eerste week dan ook in het teken staan van deze culturele uitwisseling.
  Het gebruik van kleurvlakken en de verhalende manier van verbeelden komt specifiek aan bod. Ook zullen we aandacht besteden aan de tonen (licht-donker) in een Afrikaans gezicht. In deze eerste week zullen we wat meer met verf kunnen werken dan in de tweede week.
  In de tweede week ligt het accent meer op het reisverslag, de schets, de expressie van de lijn. Waar mogelijk mag er natuurlijk geschilderd worden, maar niet elke situatie laat dat toe.

  De lessen zijn beperkt in tijd. Dat is altijd zo met een les naar levend model, en elke les lijkt te kort. Toch is mijn ervaring dat er in die lessen de mooiste werken gemaakt kunnen worden, die vaak geen afwerking meer behoeven. Voor wie wil is er naast de lessen voldoende tijd om werken af te maken, uit te werken of nieuw werk te maken ( eventueel naar aanleiding van de poseersessies). Ik ben op die momenten ook beschikbaar voor individuele begeleiding of verdieping.